Witam, mam problem z takim oto zadaniem:
1) Oblicz granicę ciągu:
\(\lim_{n\to \infty } (1 - \frac{1}{n^2})^n\)
Generalnie to wiem, że powinienem sprowadzić to do takiej formy abym mógł zamienić to na potęgę liczby e tylko jak? (Bo ten minus w nawiasie mi bruździ)
2)
\(\lim_{n\to \infty } ( \frac{n^2 +2}{2n^2 +1} )^{n^2}\)
3) Obliczyć granicę ciągu \(u_n = sqrt{n +\sqrt{n}} - sqrt{n -\sqrt{n}}\) (Próbowałem z tw. o trzech ciągach ale coś nie działa...)
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Obliczyć granice ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Zad. 3
\(\lim_{ n\to \infty } \left( \sqrt{n+ \sqrt{n} }- \sqrt{n- \sqrt{n} } \right)=\lim_{ n\to \infty } \frac{\left( \sqrt{n+ \sqrt{n} }- \sqrt{n- \sqrt{n} } \right)\left( \sqrt{n+ \sqrt{n} }+ \sqrt{n- \sqrt{n} } \right)}{\left( \sqrt{n+ \sqrt{n} }+ \sqrt{n- \sqrt{n} } \right)}= \\
= \lim_{n \to \infty } \frac{n+ \sqrt{n}-n+ \sqrt{n} }{ \sqrt{n+ \sqrt{n^2\left( \frac{1}{n} \right) } } + \sqrt{n- \sqrt{n^2\left( \frac{1}{n} \right) } } } = \lim_{n \to \infty } \frac{2\sqrt n}{ \sqrt{2n} }= \lim_{n \to \infty } \frac{2 \sqrt{n^2\left( \frac{1}{n} \right) } }{ \sqrt{n^2\left( \frac{2}{n} \right) } }= \frac{2n}{n}=2\)
\(\lim_{ n\to \infty } \left( \sqrt{n+ \sqrt{n} }- \sqrt{n- \sqrt{n} } \right)=\lim_{ n\to \infty } \frac{\left( \sqrt{n+ \sqrt{n} }- \sqrt{n- \sqrt{n} } \right)\left( \sqrt{n+ \sqrt{n} }+ \sqrt{n- \sqrt{n} } \right)}{\left( \sqrt{n+ \sqrt{n} }+ \sqrt{n- \sqrt{n} } \right)}= \\
= \lim_{n \to \infty } \frac{n+ \sqrt{n}-n+ \sqrt{n} }{ \sqrt{n+ \sqrt{n^2\left( \frac{1}{n} \right) } } + \sqrt{n- \sqrt{n^2\left( \frac{1}{n} \right) } } } = \lim_{n \to \infty } \frac{2\sqrt n}{ \sqrt{2n} }= \lim_{n \to \infty } \frac{2 \sqrt{n^2\left( \frac{1}{n} \right) } }{ \sqrt{n^2\left( \frac{2}{n} \right) } }= \frac{2n}{n}=2\)