Granice ciągów

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bradshaw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 paź 2010, 11:22
Płeć:

Granice ciągów

Post autor: Bradshaw »

Witam ,

a) \(\lim_{n\to\infty}\ \frac{2n^2 + 3n^4}{2n^4 + 4n^3}\)

b) \(\lim_{n\to\infty}\ \frac{1+2+...+n}{\sqrt[2]{36n^2 +14n}}\)

c) \(\lim_{n\to\infty}\ \frac{(2n^2 +1)^{453}}{(n^3 +3n)^{302}}\)

d) \(\lim_{n\to\infty}\ \frac{(n+1)!-(n-1)!}{(n+1)!+n!}\)

e) \(\lim_{n\to\infty}\ \sqrt[2]{9*2^n +3*3^{2n} +14*5^n}\)

f) \(\lim_{n\to\infty}\ (\frac{4n+1}{4n-1})^{2n}\)

g) \(\lim_{n\to\infty} (\frac{n^2 +n}{n^2 -2n})^{n^2 +3}\)

h)\(\lim_{n\to\infty} \sqrt[2]{\frac{1}{2}+\frac{2}{3}+\frac{3}{4}+...+\frac{n}{n+1}}\)

Z góry dziękuję za pomoc .
karol2312
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 16 paź 2010, 14:57
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: karol2312 »

Nie jestem z tego za dobry ale przykład a potrafię zrobić
\(\lim_{x\to \infty } = \frac{n^4 \left( \frac{2}{n^2}+3\right) }{n^4 \left(2+ \frac{4}{n} \right) }\) po skróceniu wychodzi \(\frac{3}{2}\)
ODPOWIEDZ