Mam do rozwiązania pare przykładów ale do tych dwóch za nic nie umie dojść (pewnie wcale nie sa trudne), proszę o rozwiązanie krok po kroku z góry dziękuję
Oblicz granice ciągów:
\((\frac{2n+3}{3n-1}) ^{n^2+3}\)
oraz
\((\frac{3n^2+3}{2n-1}) ^{2^2+3n-1}\)
a i znalazłam jeszcze jeden
\(\frac{an}{2bn}\) dla n=1,2...
Dziekuje za wszelkie wskazówki
Oblicz granice ciągów:
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
W drugim zadaniu podstawa potęgi jest większa od jedności ,więc jej kolejne potęgi tworzą ciąg rosnący.
\(\lim_{n\to+ \infty } \frac{3n^2+3}{2n-1}= \frac{3}{2}>1\)
\(\lim_{n\to \infty }( n^2+3n+3)= \lim_{n\to \infty }n^2(1+ \frac{3}{n}- \frac{1}{n^2})=+ \infty\)
\(( \frac{3}{2})^{+ \infty } \to + \infty\)
\(\lim_{n\to+ \infty } \frac{3n^2+3}{2n-1}= \frac{3}{2}>1\)
\(\lim_{n\to \infty }( n^2+3n+3)= \lim_{n\to \infty }n^2(1+ \frac{3}{n}- \frac{1}{n^2})=+ \infty\)
\(( \frac{3}{2})^{+ \infty } \to + \infty\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.