pochodna cząstkowa wzgl a1 i a0

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xyz12345
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 paź 2010, 17:47

pochodna cząstkowa wzgl a1 i a0

Post autor: xyz12345 »

witam

mam pewien problem i dlatego proszę was o pomoc.

Mam następującą funkcję
\(S = \sum_{i=1}^{n} ( y_{i} - a_{1} x_{i} - b_{1})^{2}\)

Teraz chcę znaleźć pochodne cząstkowe:
\(\frac{ \partial S}{ \partial a_{1} } = 0\)
\(\frac{ \partial S}{ \partial b_{1} } = 0\)

wiem, że rozwiązanie ma wyglądać tak:
\(\frac{ \partial S}{ \partial a_{1} } = -2 \sum_{i=1}^{n} ( y_{i} - a_{1} x_{i} - b_{1})x_{i}\)
\(\frac{ \partial S}{ \partial b_{1} } = -2 \sum_{i=1}^{n} ( y_{i} - a_{1} x_{i} - b_{1})\)

Znalalzłem coś takiego i wiem, że tak powinien wyglądać pierwszy krok:
\(\frac{ \partial S}{ \partial a_{1} } = \sum_{i=1}^{n} 2( y_{i} - a_{1} x_{i} - b_{1})(-x_{i})\)
tylko teraz pytanie, skoro y i x traktuję jako liczby, a pochodna ze stałej wynosi 0, to dlaczego pierwszy krok wygląda tak, a nie inaczej. Poza tym, nie wiem skąd za nawiasem bierze się jeszcze -x. Proszę Was o wytłumaczenie.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\left( (y-ax-b)^2 \right)'\)

liczysz najpierw pochodną zewnętrzną, później wewnętrzną, czyli:

\(\left( (y-ax-b)^2 \right)'=2(y-ax-b) \cdot (-x)\)
ODPOWIEDZ