\(\lim_{n\to \infty } \sqrt[3]{n^3+5n+1}-\sqrt[3]{n^3+5n}\)
proszę o wyjaśnienie i z góry dziękuję
oblicz granicę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jest to granica typu \((\infty-\infty)\).
Trzeba przemnożyć i podzielić tę różnicę przez tak zwane sprzężenie, czyli przez sumę, korzystając ze wzoru na różnicę sześcianów.
\((a-b)(a^2+ab+b^2)=a^3-b^3\)
\(\lim_{n\to \infty} (\sqrt[3]{n^3+5n+1}-\sqrt[3]{n^3+5n})=\)
\(= \lim_{n\to \infty} \frac{(\sqrt[3]{n^3+5n+1}-\sqrt[3]{n^3+5n})\cdot[(\sqrt[3]{n^3+5n+1})^2+\sqrt[3]{(n^3+5n+1)(n^3+5n)}+(\sqrt[3]{n^3+5n})^2}{(\sqrt[3]{n^3+5n+1})^2+\sqrt[3]{(n^3+5n+1)(n^3+5n)}+(\sqrt[3]{n^3+5n})^2}=\)
\(= \lim_{n\to \infty} \frac{n^3+5n+1-n^3-5n}{(\sqrt[3]{n^3+5n+1})^2+\sqrt[3]{(n^3+5n+1)(n^3+5n)}+(\sqrt[3]{n^3+5n})^2}=\)
\(= \lim_{n\to \infty} \frac{1}{(\sqrt[3]{n^3+5n+1})^2+\sqrt[3]{(n^3+5n+1)(n^3+5n)}+(\sqrt[3]{n^3+5n})^2}=0\)
Licznik tego ułamka jest równy 1, a mianownik dąży do nieskończoności.
Trzeba przemnożyć i podzielić tę różnicę przez tak zwane sprzężenie, czyli przez sumę, korzystając ze wzoru na różnicę sześcianów.
\((a-b)(a^2+ab+b^2)=a^3-b^3\)
\(\lim_{n\to \infty} (\sqrt[3]{n^3+5n+1}-\sqrt[3]{n^3+5n})=\)
\(= \lim_{n\to \infty} \frac{(\sqrt[3]{n^3+5n+1}-\sqrt[3]{n^3+5n})\cdot[(\sqrt[3]{n^3+5n+1})^2+\sqrt[3]{(n^3+5n+1)(n^3+5n)}+(\sqrt[3]{n^3+5n})^2}{(\sqrt[3]{n^3+5n+1})^2+\sqrt[3]{(n^3+5n+1)(n^3+5n)}+(\sqrt[3]{n^3+5n})^2}=\)
\(= \lim_{n\to \infty} \frac{n^3+5n+1-n^3-5n}{(\sqrt[3]{n^3+5n+1})^2+\sqrt[3]{(n^3+5n+1)(n^3+5n)}+(\sqrt[3]{n^3+5n})^2}=\)
\(= \lim_{n\to \infty} \frac{1}{(\sqrt[3]{n^3+5n+1})^2+\sqrt[3]{(n^3+5n+1)(n^3+5n)}+(\sqrt[3]{n^3+5n})^2}=0\)
Licznik tego ułamka jest równy 1, a mianownik dąży do nieskończoności.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 69
- Rejestracja: 02 lut 2010, 16:17
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
a jeszcze tak sobie myślę...bo wyszło mi 0 ale nie wiem dlaczego dąży do nieskończoności ten mianownik, ja wyłączyłem \(n^2\) coś w ten deseń : \(\frac{1}{n^2 (\sqrt[3]{1+ \frac{5}{n^2}+ \frac{1}{n^3})^2+ n^2... } }\) i doszedłem do tego, że \(\frac{ \frac{1}{n^2} }{duzy mianownik}\) i skoro góra=0 to granica tez 0
można tak?
można tak?