Witam
Z liczbami nie miałem problemu.. pojawił się gdy mam w przykładzie litery .... Prosiłbym o pomoc.. jak to zrobić ?..
Dla par podanych zbiorów A, B \(\subset\) R wyznaczyć zbiory\(A \cup B\) \(A \cap B\)\(A \setminus B\)\(B \setminus A\) A' B' (\(A \Delta B\) - różnica symetryczna)
A = { \(\frac{1}{n} : n \in N\)} , B ={ \(\frac{2}{n} : n \in N\)}
Wskazać te pary A,B, dla których A\(\subset\)B
Działania na zbiorach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
\(A= \left\{1,\ \frac{1}{2},\ \frac{1}{3},\ \frac{1}{4},\ ... \right\}\)
\(B= \left\{2,\ 1,\ \frac{2}{3},\ \frac{1}{2},\ \frac{2}{5},\ \frac{1}{3},\ \frac{2}{7},\ \frac{1}{4},\ ... \right\}\)
\(A \subset B\)
\(A\ \cup\ B=B\\A\ \cap\ B=A\\A \setminus B= \emptyset \\B \setminus A= \left\{2,\ \frac{2}{3},\ \frac{2}{5},\ \frac{2}{7},\ ... \right\} = \left\{\frac{2}{2n-1};\ n \in N \right\}\)
Różnica symetryczna \(=B \setminus A\)
\(B= \left\{2,\ 1,\ \frac{2}{3},\ \frac{1}{2},\ \frac{2}{5},\ \frac{1}{3},\ \frac{2}{7},\ \frac{1}{4},\ ... \right\}\)
\(A \subset B\)
\(A\ \cup\ B=B\\A\ \cap\ B=A\\A \setminus B= \emptyset \\B \setminus A= \left\{2,\ \frac{2}{3},\ \frac{2}{5},\ \frac{2}{7},\ ... \right\} = \left\{\frac{2}{2n-1};\ n \in N \right\}\)
Różnica symetryczna \(=B \setminus A\)