a) \(y= \frac{a-x}{ \sqrt{a^{2}-x^{2}} }\)
b)\(v= \frac{z}{ \sqrt{a^{2}-z^{2}} }\)
pochodne funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Podejmę się zrobienia pierwszego przykładu, ale od razu mówię, że nie jestem pewna, czy dobrze kombinuję.
\(f(x)= \frac{a-x}{ \sqrt{a^2-x^2} } \\
g(x)=a-x \Rightarrow g'(x)=0 \\
h(x)=\sqrt{a^2-x^2} \Rightarrow h'(x)=\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2 \sqrt{a^2-x^2} } \cdot (2a-2x)= \frac{a-x}{2\sqrt{a^2-x^2}} \\
\\
f'(x)= \frac{g'(x)\cdot h(x)-h'(x)\cdot g(x)}{ \left( h(x)\right)^2 }= \frac{- \left( a-x\right)^2 }{2\left(\sqrt{a^2-x^2}\right)^3}\)
\(f(x)= \frac{a-x}{ \sqrt{a^2-x^2} } \\
g(x)=a-x \Rightarrow g'(x)=0 \\
h(x)=\sqrt{a^2-x^2} \Rightarrow h'(x)=\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2 \sqrt{a^2-x^2} } \cdot (2a-2x)= \frac{a-x}{2\sqrt{a^2-x^2}} \\
\\
f'(x)= \frac{g'(x)\cdot h(x)-h'(x)\cdot g(x)}{ \left( h(x)\right)^2 }= \frac{- \left( a-x\right)^2 }{2\left(\sqrt{a^2-x^2}\right)^3}\)
\(g(x)=a-x\ \Rightarrow \ g'(x)=-1\\h(x)=\sqrt{a^2-x^2}\ \Rightarrow \ h'(x)=\frac{1}{2\sqrt{a^2-x^2}}\cdot(-2x)=-\frac{x}{\sqrt{a^2-x^2}}\)Legelle pisze: \(g(x)=a-x \Rightarrow g'(x)=0 \\
h(x)=\sqrt{a^2-x^2} \Rightarrow h'(x)=\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2 \sqrt{a^2-x^2} } \cdot (2a-2x)= \frac{a-x}{2\sqrt{a^2-x^2}} \\
f'(x)= \frac{g'(x)\cdot h(x)-h'(x)\cdot g(x)}{ \left( h(x)\right)^2 }= \frac{- \left( a-x\right)^2 }{2\left(\sqrt{a^2-x^2}\right)^3}\)
\(f'(x)=\frac{-1\cdot\sqrt{a^2-x^2}-(a-x)\cdot\frac{-x}{\sqrt{a^2-x^2}}}{a^2-x^2}=\\=\frac{-(a^2-x^2)+x(a-x)}{(\sqrt{a^2-x^2})^3}=\frac{x(a-x)-(a-x)(a+x)}{(\sqrt{a^2-x^2})^3}=\\=\frac{(a-x)(x-a-x)}{(\sqrt{a^2-x^2})^3}=\frac{a(x-a)}{(\sqrt{a^2-x^2})^3}\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
b)\(V(z)= \frac{z}{ \sqrt{a^2-z^2} }\)
\(V'(z)= \frac{1 \sqrt{a^2-z^2}-z \cdot \frac{-2z}{2 \sqrt{a^2-z^2} } }{(a^2-z^2)^2}=
= \frac{ \sqrt{a^2-z^2}+ \frac{z^2}{ \sqrt{a^2-z^2} } }{(a^2-z^2)^2} =
=\frac{a^2-z^2+z^2}{(a^2-z^2) \cdot \sqrt{a^2-z^2} }= \frac{a^2}{(a^2-z^2) \cdot \sqrt{a^2-z^2} }\)
\(V'(z)= \frac{1 \sqrt{a^2-z^2}-z \cdot \frac{-2z}{2 \sqrt{a^2-z^2} } }{(a^2-z^2)^2}=
= \frac{ \sqrt{a^2-z^2}+ \frac{z^2}{ \sqrt{a^2-z^2} } }{(a^2-z^2)^2} =
=\frac{a^2-z^2+z^2}{(a^2-z^2) \cdot \sqrt{a^2-z^2} }= \frac{a^2}{(a^2-z^2) \cdot \sqrt{a^2-z^2} }\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.