pochodna funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(y=\frac{5}{\sqrt[7]{x}}-2x^7+\frac{3}{2\sqrt{x}}=5x^{-\frac{1}{7}}-2x^7+\frac{3}{2}x^{-\frac{1}{2}}\)
\(y'=5\cdot (-\frac{1}{7}) x^{-\frac{1}{7}-1}-2\cdot 7 x^{7-1}+\frac{3}{2}\cdot (-\frac{1}{2})x^{-\frac{1}{2}-1}=-\frac{5}{7}x^{-\frac{8}{7}}-14x^6-\frac{3}{4}x^{-\frac{3}{2}}\)
\(y'=\frac{-5}{7x\sqrt[7]{x}}-14x^6-\frac{3}{4x\sqrt{x}}\)
\(y'=5\cdot (-\frac{1}{7}) x^{-\frac{1}{7}-1}-2\cdot 7 x^{7-1}+\frac{3}{2}\cdot (-\frac{1}{2})x^{-\frac{1}{2}-1}=-\frac{5}{7}x^{-\frac{8}{7}}-14x^6-\frac{3}{4}x^{-\frac{3}{2}}\)
\(y'=\frac{-5}{7x\sqrt[7]{x}}-14x^6-\frac{3}{4x\sqrt{x}}\)