zadania równania różniczkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukker
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 24 lut 2010, 20:42

zadania równania różniczkowe

Post autor: lukker »

Witam. Prosił bym o rozwiązanie kilku następujących zadań:
1)
znaleźć rozwiązanie ogólne równania różniczkowego
\(y"+3y'-4y=x^2-2x+1\)
2)Znaleźć rozwiązanie ogólne równania różniczkowego
\(\frac{dy}{dx}+2xy=0\)

3)Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji
\(f(x,y)=xy+\frac{1}{x}+\frac{1}{y}\)
dla x>0, y>0

4)Obliczyć wartość pochodnych cząstkowych rzędu pierwszego funkcji
\(f(x,y)=ln((y cos(xy)) w punkcie (x_0;y_0)=(0;1)\)
ODPOWIEDZ