całka nieoznaczona

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puzon
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 01 sty 2010, 23:09
Podziękowania: 40 razy

całka nieoznaczona

Post autor: puzon »

mam pytanie, czy w tej całce jest błąs?
całka z "210 całek nieoznaczonych z pełnymi rozwiązaniami krok po kroku"

\(\int 3\cos \frac{x}{5} dx=3\int \cos \frac{x}{5}=\\\left(\frac{x}{5}=t \\ \frac{dx}{5}=dt\right) \\=3\int 5\cos t \ dt =15\int \cos t \ dt =-15 \sin t+C=-15 \sin \frac{x}{5}+C\)

Dla mnie powinno być bez minusa bo przecież \(\int \cos x \ dx=\sin x +C\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Powinno być bez minusa. Jest błąd w książce.
ODPOWIEDZ