Wita wszystkich marny student (mój pierwszy post)
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak wyznaczyć obszar całkowania dla pierwszej ćwiartki.
Dla: y=x, y=2x, y=1/x
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obszar całkowania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
najpierw trzeba to narysować w układzie współrzędnych:
widać że trzy wykresy wyznaczają w pierwszej ćwiartce pewne pole do policzenia, aby można było skutecznie zastosować tu całkę, proponuję podzielić obszar całkowania
czyli pierwsza całka:
\(\int_{0}^{\frac {\sqrt{2}}{2}} \left( 2x - x \right)\)
druga całka:
\(\int_{\frac {\sqrt{2}}{2}}^{1} \left( \frac 1 x - x \right)\)
policzyć i zsumować
widać że trzy wykresy wyznaczają w pierwszej ćwiartce pewne pole do policzenia, aby można było skutecznie zastosować tu całkę, proponuję podzielić obszar całkowania
czyli pierwsza całka:
\(\int_{0}^{\frac {\sqrt{2}}{2}} \left( 2x - x \right)\)
druga całka:
\(\int_{\frac {\sqrt{2}}{2}}^{1} \left( \frac 1 x - x \right)\)
policzyć i zsumować