Chcę zobaczyć jak wy zrobicie te zadania....
a)\(y=4x^6-2x^{-4}+ \frac{6}{x^{-5}} - \frac{3}{4} x^{-4}+2x^{\frac{1}{6}}-x^{ \frac{3}{5}}\)
b)\(y= \frac{4x^2+1}{2x-3}\)
c)\(y=(3x-4)(x^2+2x-7)\)
d)\(y=(3x^2-2)^5\)
obliczyć pochodne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Może obliczyć pochodne???
a)
\(y'=24x^5+8x^{-5}+30x^4+3x^{-5}+ \frac{1}{3}x^{ \frac{-5}{6}}- \frac{3}{5}x^{ \frac{-2}{5}}=
=24x^5+11x^{-5}+30x^4+ \frac{1}{3}x^{ \frac{-5}{6}}- \frac{3}{5}x^{ \frac{-2}{5}}\)
b) \(y'=\frac{8x(2x-3)-(4x^2+1) \cdot 2}{(2x-3)^2}= \frac{16x^2-24x-8x^2-2}{(2x-3)^2}=
= \frac{8x^2-24x-2}{(2x-3)^2}\)
c)
\(y'=3(x^2+2x-7)+(3x-4)(2x+2)=9x^2+4x-29\)
d)
\(y'=5(3x^2-2)^4 \cdot 6x=30x(3x^2-2)^4\)
a)
\(y'=24x^5+8x^{-5}+30x^4+3x^{-5}+ \frac{1}{3}x^{ \frac{-5}{6}}- \frac{3}{5}x^{ \frac{-2}{5}}=
=24x^5+11x^{-5}+30x^4+ \frac{1}{3}x^{ \frac{-5}{6}}- \frac{3}{5}x^{ \frac{-2}{5}}\)
b) \(y'=\frac{8x(2x-3)-(4x^2+1) \cdot 2}{(2x-3)^2}= \frac{16x^2-24x-8x^2-2}{(2x-3)^2}=
= \frac{8x^2-24x-2}{(2x-3)^2}\)
c)
\(y'=3(x^2+2x-7)+(3x-4)(2x+2)=9x^2+4x-29\)
d)
\(y'=5(3x^2-2)^4 \cdot 6x=30x(3x^2-2)^4\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.