a)\(\sqrt[n]{10^{100}} - \sqrt[n]{ \frac{1}{10^{100}} }\)
b)\(\frac{-8^{n-1}}{7^{n+1}}\)
granice funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
b)
\(\lim_{n\to+ \infty } \frac{-8^{n-1}}{7^{n+1}=
=\lim_{n\to \infty } \frac{-( \frac{1}{8} )\cdot 8^n }{7 \cdot 7^n}=- \infty\)
\((\frac{8}{7})^n\; \to \;+ \infty\)
ponieważ podstawa potęgi jest większa od 1.
Tu pojawia się \(\frac{-1}{56} \cdot ( \frac{8}{7})^n\)
\(\lim_{n\to+ \infty } \frac{-8^{n-1}}{7^{n+1}=
=\lim_{n\to \infty } \frac{-( \frac{1}{8} )\cdot 8^n }{7 \cdot 7^n}=- \infty\)
\((\frac{8}{7})^n\; \to \;+ \infty\)
ponieważ podstawa potęgi jest większa od 1.
Tu pojawia się \(\frac{-1}{56} \cdot ( \frac{8}{7})^n\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.