całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
emilka2906
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 wrz 2010, 22:46
Podziękowania: 1 raz

całka

Post autor: emilka2906 »

obliczyć całkę:

\(\int xe^{2x}\mbox{d}x=\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\int\ xe^{2x}dx=\\ \left(u=x\\u'=1\\v'=e^{2x}\\v=\frac{1}{2}e^{2x} \right) \\=\frac{1}{2}xe^{2x}-\int\frac{1}{2}e^{2x}dx=\frac{1}{2}xe^{2x}-\frac{1}{4}e^{2x}+C=\frac{2x-1}{4}e^{2x}+C\)
ODPOWIEDZ