1) \(\int e^{-3x} \sin 4x \mbox{d}x\)
2) \(\int 3x \cos \left( 5x-1\right)\mbox{d}x\)
Dwie całki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1)
\(P=\int\ e^{-3x}sin4x\ dx=*\\ \left(u'=e^{-3x},\ \ \ u=-\frac{1}{3}e^{-3x}\\v=sin4x,\ \ \ v'=4cos4x \right) \\*=-\frac{1}{3}e^{-3x}sin4x-\int(-\frac{1}{3}e^{-3x}\cdot4cos4x\ dx=-\frac{1}{3}e^{-3x}sin4x+\frac{4}{3}\int\ e^{-3x}cos4x\ dx=**\\ \left(u'=e^{-3x},\ \ \ u=-\frac{1}{3}e^{-3x}\\v=cos4x,\ \ \ v'=-4sin4x \right) \\**=-\frac{1}{3}e^{-3x}sin4x+\frac{4}{3}(-\frac{1}{3}e^{-3x}cos4x-\frac{4}{3}\int\ e^{-3x}sin4x\ dx)\)
\(P=-\frac{1}{3}e^{-3x}sin4x-\frac{4}{9}e^{-3x}cos4x-\frac{16}{9}P\\\frac{25}{9}P=-\frac{1}{3}e^{-3x}sin4x-\frac{4}{9}e^{-3x}cos4x\\P=-\frac{3}{25}e^{-3x}sin4x-\frac{4}{25}e^{-3x}cos4x\)
\(\int\ e^{-3x}sin4x\ dx=-\frac{e^{-3x}}{25}(3sin4x-4cos4x)+C\)
\(P=\int\ e^{-3x}sin4x\ dx=*\\ \left(u'=e^{-3x},\ \ \ u=-\frac{1}{3}e^{-3x}\\v=sin4x,\ \ \ v'=4cos4x \right) \\*=-\frac{1}{3}e^{-3x}sin4x-\int(-\frac{1}{3}e^{-3x}\cdot4cos4x\ dx=-\frac{1}{3}e^{-3x}sin4x+\frac{4}{3}\int\ e^{-3x}cos4x\ dx=**\\ \left(u'=e^{-3x},\ \ \ u=-\frac{1}{3}e^{-3x}\\v=cos4x,\ \ \ v'=-4sin4x \right) \\**=-\frac{1}{3}e^{-3x}sin4x+\frac{4}{3}(-\frac{1}{3}e^{-3x}cos4x-\frac{4}{3}\int\ e^{-3x}sin4x\ dx)\)
\(P=-\frac{1}{3}e^{-3x}sin4x-\frac{4}{9}e^{-3x}cos4x-\frac{16}{9}P\\\frac{25}{9}P=-\frac{1}{3}e^{-3x}sin4x-\frac{4}{9}e^{-3x}cos4x\\P=-\frac{3}{25}e^{-3x}sin4x-\frac{4}{25}e^{-3x}cos4x\)
\(\int\ e^{-3x}sin4x\ dx=-\frac{e^{-3x}}{25}(3sin4x-4cos4x)+C\)