oblicz całkę nieoznaczoną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

oblicz całkę nieoznaczoną

Post autor: gaskaaa »

\(\int_{}^{} \frac{( \sqrt{x}-1)^2 }{x} dx\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\int\frac{(\sqrt{x}-1)^2}{x}dx=\int\frac{x-2\sqrt{x}+1}{x}dx=\int(1-\frac{2}{\sqrt{x}}+\frac{1}{x})dx=\\=\int\ dx-\int\frac{2}{\sqrt{x}}dx+\int\frac{dx}{x}=\\ \left(\sqrt{x}=t\\\frac{1}{2\sqrt{x}}dx=dt\\\frac{2}{\sqrt{x}}dx=4dt\\\int\frac{2}{\sqrt{x}}dx=4\sqrt{x}+C \right) \\=x-4\sqrt{x}+ln|x|+C\)
ODPOWIEDZ