Zadanie z Pochodnych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie z Pochodnych
Witam
potrzebuje waszej pomocy .... uczę się na poprawkę ale nie za bardzo mi to wychodzi ;/ napisałem kilka zadań które mi sprawiają trudności z pochodnych... a bez pochodnych ani rusz na całkowanie...Mam jeszcze jedną prośbę jeżeli ktoś już by je zrobił to mógłbym prosic jakiś dobry temat z wytłumaczeniem jak się nauczyć wykonywać takie zadania oraz z całkowania(obliczanie całek nieoznaczone)
Znajdź Pochodne Funkcji ;
a) \(y=6x^5-4x^-^4+\frac{7}{x^3}-\left( \frac{3}{5} \right)x^-^5+4x^3_4-x^1_2\)
b)\(y=\frac{5x-2}{3x^2-7}\)
c)\(y=(2x-7)(3x^2+6x-1)\)
d)\(y=(4x-7)^3\)
e)\(y=2e^3^sin^x\)
potrzebuje waszej pomocy .... uczę się na poprawkę ale nie za bardzo mi to wychodzi ;/ napisałem kilka zadań które mi sprawiają trudności z pochodnych... a bez pochodnych ani rusz na całkowanie...Mam jeszcze jedną prośbę jeżeli ktoś już by je zrobił to mógłbym prosic jakiś dobry temat z wytłumaczeniem jak się nauczyć wykonywać takie zadania oraz z całkowania(obliczanie całek nieoznaczone)
Znajdź Pochodne Funkcji ;
a) \(y=6x^5-4x^-^4+\frac{7}{x^3}-\left( \frac{3}{5} \right)x^-^5+4x^3_4-x^1_2\)
b)\(y=\frac{5x-2}{3x^2-7}\)
c)\(y=(2x-7)(3x^2+6x-1)\)
d)\(y=(4x-7)^3\)
e)\(y=2e^3^sin^x\)
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2010, 21:36 przez PriCe, łącznie zmieniany 2 razy.
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
a)
\(f(x)=6x^5-4x^{-4}+7x^3-35x^{-5}+4x^{ \frac{3}{4} }-x^ {\frac{1}{2}}\) Tak miało być?
b)
\(f(x)=\frac{5x-2}{3x^2-7} \\
g(x)=5x-2 \Rightarrow g'(x)=5 \\
h(x)=3x^2-7 \Rightarrow h'(x)=6x\)
\(\blue \left( \frac{g}{h} \right)'= \frac{g' \cdot h-h' \cdot g}{h^2}\)
\(f'(x)= \frac{5(3x^2-7)-6x(5x-2)}{ \left(3x^2-7 \right)^2 }= \frac{15x^2-35-30x^2+12x}{\left(3x^2-7 \right)^2}= \frac{-15x^2+12x-35}{\left(3x^2-7 \right)^2}\)
c)
\(f(x)=(2x-7)(3x^2+6x-1) \\
g(x)=2x-7 \Rightarrow g'(x)=2 \\
h(x)=3x^2+6x-1 \Rightarrow h'(x)=6x+6\)
\(\blue \left( g \cdot h\right)'=g' \cdot h+h' \cdot g\)
\(f'(x)=2(3x^2+6x+1)+(2x-7)(6x+6)=6x^2+12x+2+12x^2+12x-42x-42=18x^2-18x-40\)
d)
\(f(x)= \left( 4x-7\right)^3\)
\(g(x)=4x-7 \Rightarrow g'(x)=4 \\
h(x)= \left( g(x)\right)^3 \Rightarrow h'(x)=3 \left(g(x) \right)^2\)
\(\blue f'(x)=h' \left(g(x) \right) \cdot g'(x)\)
\(f'(x)=3 \cdot \left( 4x-7\right)^2 \cdot 4=12 \left( 4x-7\right)^2=12 \left( 16x^2-56x+49\right)\)
\(f(x)=6x^5-4x^{-4}+7x^3-35x^{-5}+4x^{ \frac{3}{4} }-x^ {\frac{1}{2}}\) Tak miało być?
b)
\(f(x)=\frac{5x-2}{3x^2-7} \\
g(x)=5x-2 \Rightarrow g'(x)=5 \\
h(x)=3x^2-7 \Rightarrow h'(x)=6x\)
\(\blue \left( \frac{g}{h} \right)'= \frac{g' \cdot h-h' \cdot g}{h^2}\)
\(f'(x)= \frac{5(3x^2-7)-6x(5x-2)}{ \left(3x^2-7 \right)^2 }= \frac{15x^2-35-30x^2+12x}{\left(3x^2-7 \right)^2}= \frac{-15x^2+12x-35}{\left(3x^2-7 \right)^2}\)
c)
\(f(x)=(2x-7)(3x^2+6x-1) \\
g(x)=2x-7 \Rightarrow g'(x)=2 \\
h(x)=3x^2+6x-1 \Rightarrow h'(x)=6x+6\)
\(\blue \left( g \cdot h\right)'=g' \cdot h+h' \cdot g\)
\(f'(x)=2(3x^2+6x+1)+(2x-7)(6x+6)=6x^2+12x+2+12x^2+12x-42x-42=18x^2-18x-40\)
d)
\(f(x)= \left( 4x-7\right)^3\)
\(g(x)=4x-7 \Rightarrow g'(x)=4 \\
h(x)= \left( g(x)\right)^3 \Rightarrow h'(x)=3 \left(g(x) \right)^2\)
\(\blue f'(x)=h' \left(g(x) \right) \cdot g'(x)\)
\(f'(x)=3 \cdot \left( 4x-7\right)^2 \cdot 4=12 \left( 4x-7\right)^2=12 \left( 16x^2-56x+49\right)\)
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
U góry po prawej stronie masz przycisk EDYTUJ.
Żeby otrzymać ułamek w indeksie górnym wpisujesz i dostajesz \(x^{\frac{1}{2}}\).
Jak chcesz \(\left( \frac{7}{x} \right)^3\) to wpisujesz
Żeby otrzymać ułamek w indeksie górnym wpisujesz
Kod: Zaznacz cały
x^{\frac{1}{2}}
Jak chcesz \(\left( \frac{7}{x} \right)^3\) to wpisujesz
Kod: Zaznacz cały
\left( \frac{7}{x} \right)^3
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Może się przyda: http://matematyka.pisz.pl/strona/i15.html
a)
\(f(x)=6x^5-4x^{-4}+7x^{-3}- \frac{3}{5} x^{-5}+4x^ {\frac{3}{4}}-x^ {\frac{1}{2}} \\
f'(x)=6 \cdot 5x^4-4 \cdot \left( -4\right)x^{-5}+7 \cdot \left( -3\right) x^{-4}- \frac{3}{5} \cdot \left(-5 \right) x^{-6}+4 \cdot \frac{3}{4}x^{- \frac{1}{4}}- \frac{1}{2}x^{- \frac{1}{2}}=30x^4+ \frac{16}{x^5}- \frac{21}{x^4}+ \frac{3}{x^6}+ \frac{3}{x^4}- \frac{1}{2x^2}\)
PS: Ma ktoś pomysł na ostatni przykład?
a)
\(f(x)=6x^5-4x^{-4}+7x^{-3}- \frac{3}{5} x^{-5}+4x^ {\frac{3}{4}}-x^ {\frac{1}{2}} \\
f'(x)=6 \cdot 5x^4-4 \cdot \left( -4\right)x^{-5}+7 \cdot \left( -3\right) x^{-4}- \frac{3}{5} \cdot \left(-5 \right) x^{-6}+4 \cdot \frac{3}{4}x^{- \frac{1}{4}}- \frac{1}{2}x^{- \frac{1}{2}}=30x^4+ \frac{16}{x^5}- \frac{21}{x^4}+ \frac{3}{x^6}+ \frac{3}{x^4}- \frac{1}{2x^2}\)
PS: Ma ktoś pomysł na ostatni przykład?