oblicz całkę oznaczoną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

oblicz całkę oznaczoną

Post autor: gaskaaa »

\(\int_{0}^{1} \frac{1}{x^2-x+1}dx=\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\Delta =-3\)
\(\int_{}^{} \frac{1dx}{x^2-x+1}= \frac{2}{ \sqrt{3} } \cdot arctg \frac{2x-1}{ \sqrt{3} }\)
Pozostaje tylko odjąć wartości tej całki czyli obliczyć różnicę F(1) - F(0)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ