Wyznaczaczanie monotoniczności i ekstrema lokalne - Pilne !!

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krzysiekav
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 02 wrz 2010, 12:21

Wyznaczaczanie monotoniczności i ekstrema lokalne - Pilne !!

Post autor: krzysiekav »

Witam

Nie wiem jak ugryźć te przyklady, prosze o pomoc :shock:


Jak wyznaczyć monotoniczność i ekstrema loknalne ?

przykład: \(f(x) = x^2e^{-x}\) ( x do kwadratu razy e do -x)


Wyznaczyć extrema lokalne:

\(f(x,y) = x^2 + 3xy + 2x^2 + 3x - 1\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)=x^2 \cdot e^{-x}\)
\(f'(x)=2x \cdot e^{-x}+x^2 \cdot (-e^{-x})=2x \cdot e^{-x}-x^2 \cdot e^{-x}=(2x-x^2) \cdot e^{-x}\)
Miejsca zerowe pochodnej ,to liczby \(0 i 2\).
Zbadaj znaki pochodnej w otoczeniu tych miejsc zerowych i dowiesz się,że minimum jest w zerze,a maksimum w dwójce.
Tam,gdzie pochodna jest ujemna,funkcja maleje,zaś jeśli pochodna jest dodatnia to rośnie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2)
http://forum.zadania.info/viewtopic.php ... 650#p40650
Zadanie 2 rozwiązane przez Irenę-przestudiuj i wszystko będzie jasne.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
krzysiekav
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 02 wrz 2010, 12:21

Post autor: krzysiekav »

Dziękuję za odpowiedz, mam jeszcze takie pytanie skąd wzięły się takie układy i czy tutaj nie wkradł sie jakiś błąd, wiem że moj umysł z matmy nie jest tęgi , dlatego proszę o wyrozumiałość :)

\(\begin{cases}x=0\\x^2+y^2+4y=0 \end{cases} \quad\vee\begin{cases}y+2=0\\x^2+y^2+4y=0\end{cases}\\ \begin{cases}x=0\\y(y+4)=0\end{cases}\quad\vee\quad \begin{cases}y=-2\\x^2+4-8=0\end{cases}\)

Pozdrawiam
krzysiekav
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 02 wrz 2010, 12:21

Post autor: krzysiekav »

Chodzi mi o te układy równań , ktore Pan zamiescil w linku dotyczace zadania drugiego , rozwiązanego przez irenę pod testem "z drugiego równania wynikają układy:" bo nie bardzo rozumiem :<
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Mam tam układ:
\(\begin{cases}x^2+y^2+4y=0\\x(y+2)=0 \end{cases}\)

Z równania:\(x(y=2)=0\) (iloczyn jest równy 0), wynika, że x=0 lub y+2=0. wstawiam to do pierwszego równania i mam:
\(\begin{cases}x=0\\y^2+4y=0 \end{cases}\) lub \(\begin{cases}y=-2\\x^2+4-8=0 \end{cases}\)
O to chodziło?
krzysiekav
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 02 wrz 2010, 12:21

Post autor: krzysiekav »

Tak jest, ślicznie dziękuję ! :)
ODPOWIEDZ