Poprawka z matmy, pochodne , styczne, monotoniczność

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
davinczi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 20 sie 2010, 14:47
Podziękowania: 5 razy

Poprawka z matmy, pochodne , styczne, monotoniczność

Post autor: davinczi »

Witam wszystkich potrzebuję pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań:
Obrazek
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.
nie wiem czy dobrze odczytałem wzór funkcji: \(f(x)=\frac{3x-4}{2x-3}\)

obliczamy pochodną: \(f'(x)=\frac{3(2x-3)-2(3x-4)}{(2x-3)^2} \ \Rightarrow \ f'(x)=\frac{-1}{(2x-3)^2}\)

wartość pochodnej w punkcie \(x_o\): \(f'(x_o)=\frac{-1}{(4-3)^2}=-1\)

wartość funkcji w punkcie \(x_o\) :\(f(x_o)=\frac{6-4}{4-3}=2\)

wzór na styczną: \(m: y-f(x_o)=f'(x_o) \cdot (x-x_o)\)

\(m: y-2=-1(x-2) \ \Rightarrow \ m: y=-x+4\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 3.

\(\lim_{x\to 5} \frac{\sqrt{2x-6}-2}{x-5}=\lim_{x\to 5} \frac{(\sqrt{2x-6}-2)(\sqrt{2x-6}+2)}{(x-5)(\sqrt{2x-6}+2)}=\lim_{x\to 5} \frac{2x-6-4}{(x-5)(\sqrt{2x-6}+2)}=\lim_{x\to 5} \frac{2x-10}{(x-5)(\sqrt{2x-6}+2)}=\\= \lim_{x\to 5} \frac{2(x-5)}{(x-5)(\sqrt{2x-6}+2}=\lim_{x\to 5} \frac{2}{\sqrt{2x-6}+2}=\frac{2}{\sqrt{10-6}+2}=\frac{1}{2}\)
davinczi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 20 sie 2010, 14:47
Podziękowania: 5 razy

Post autor: davinczi »

dzięki , już widzę gdzie popełniałem błąd (zad. 1)
davinczi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 20 sie 2010, 14:47
Podziękowania: 5 razy

Post autor: davinczi »

a czy potrafi ktoś rozwiązać zadanie 3 regułą de l'Hospitala ??
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\lim_{x\to 5 } \ \frac{ \sqrt{2x-6} -2}{x-5}= \lim_{x\to 5 }\ \frac{ \frac{2}{2 \sqrt{2x-6} } }{1} = \lim_{x\to5 }\ \frac{1}{ \sqrt{2x-6} } = \frac{1}{2}\)
davinczi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 20 sie 2010, 14:47
Podziękowania: 5 razy

Post autor: davinczi »

dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź :) pozdrawiam
ODPOWIEDZ