pochodna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malwina69
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 23 lut 2010, 16:12
Podziękowania: 15 razy

pochodna

Post autor: malwina69 »

Witam. Mam problem z bliczeniem pochodnej:
\((\sqrt[7]{1+3ln(ax-1)})'\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(( \sqrt[7]{1+3ln(ax-1})'=\ ([1+3ln(ax-1)]^{ \frac{1}{7} })'\ =\ \frac{1}{7} \cdot [1+3ln(ax-1)]^{- \frac{6}{7}} \cdot 3 \cdot \frac{a}{ax-1}\ =\\ = \frac{3a}{7(ax-1)} \cdot [1+3ln(ax-1)]^{- \frac{6}{7} }\)
ODPOWIEDZ