Całka nieoznaczona

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
student20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 27 cze 2010, 12:04
Podziękowania: 6 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: student20 »

Gdyby ktoś chciał pomóc
Całka z \(\frac{1}{cos^2x}\) :wink:
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\((tgx)'=(\frac{sinx}{cosx})'=\frac{cosx\cdot\ cosx-sinx\cdot(-sinx)}{cos^2x}=\frac{1}{cos^2x}\\\int\frac{1}{cos^2x}dx=tgx+C\)
ODPOWIEDZ