Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
student20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 27 cze 2010, 12:04
Podziękowania: 6 razy

Całka

Post autor: student20 »

Prosiłbym o pomoc. Całka z -\(\frac{3}{2}\)e^2x
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\int_{}^{} (- \frac{3}{2}e^{2x})dx= \begin{cases}2x=t\\dx= \frac{1}{2} dt \end{cases}\ \ = \int_{}^{} (- \frac{3}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot e^t)dt=- \frac{3}{4} e^t+c=- \frac{3}{4}e^{2x}+c\)
ODPOWIEDZ