Pochodne funkcji złożonej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Pochodne funkcji złożonej

Post autor: Lbubsazob »

1) \(f(x)=x-\sqrt{4x-x^2}\)

2) \(f(x)= \sqrt[3]{2x^3+3x}\)

3) \(f(x)=\sin^2x+ tg (2x-4)\)
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Post autor: Crazy Driver »

W czym problem? Nie znasz wzorów?

\((x^n)'=nx^{n-1}\)

\((f(g(x))'=f'(g(x)) \cdot g'(x)\)

\((sinx)'=cosx\)

\((tgx)'= \frac{1}{cos^2x}\)

\((f(x)+g(x))'=f'(x)+g'(x)\)

Do dzieła!
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
ODPOWIEDZ