Zastosowanie całek oznaczonych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
frytusia720
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2010, 14:50
Podziękowania: 8 razy

Zastosowanie całek oznaczonych

Post autor: frytusia720 »

Oblicz objętość bryły obrotowej ograniczonej powierzchnią, która powstaje z obrotu wokół osi x wykresu funkcji f:
\(f \left( x\right)=3sin0,5x\) w przedziale \(\left[0, \pi \right]\),
Wskazówka: Objętość V bryły obrotowej ograniczonej powierzchnią, która powstaje z obrotu wykresu funkcji ciągłej y=f(x) w przedziale [a,b] dokoła osi x obliczamy wg wzoru \(V= \pi \int_{a}^{b} \left[f \left( x\right) \right]^2dx\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(V=\pi \int_{0}^{\pi} (3sin(\frac{x}{2}))^2dx=\pi \int_{0}^{\pi} 9sin^2\frac{x}{2} dx\)

\(cosx=1-2sin^2\frac{x}{2}\\sin^2\frac{x}{2}=\frac{1-cosx}{2}\)

\(V=\frac{9}{2}\pi \int_{0}^{\pi} (1-cosx)dx=\frac{9}{2}\pi\cdot[x-sinx]_0^{\pi}=\\=\frac{9}{2}\pi[(\pi-sin\pi)-(0-sin0)]=\frac{9}{2}\pi\cdot\pi=\frac{9}{2}\pi^2\)
ODPOWIEDZ