obliczyć całkę oznaczoną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

obliczyć całkę oznaczoną

Post autor: gaskaaa »

\(\int_{0}^{ \sqrt{3} }\) \(\frac{x}{ \sqrt{4-x^2} }dx\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\int_{0}^{\sqrt{3}} \frac{dx}{\sqrt{4-x^2}}=[arc\ sin(\frac{x}{2})]_0^{\sqrt{3}}=arc\ sin(\frac{\sqrt{3}}{2})-arc\ sin0=\frac{\pi}{3}-0=\frac{\pi}{3}\)
matoolekm
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 30 gru 2009, 10:45

Post autor: matoolekm »

o ile sie nie myle to gdzies x w liczniku zniknal przy rozwiazaniu?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

No tak, nie zauważyłam.
Ale zostawię tę całkę- może się komuś przyda?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\int_{0}^{\sqrt{3}} \frac{x}{\sqrt{4-x^2}}dx=\\\(4-x^2=t\\-2xdx=dt\\xdx=-\frac{1}{2}dt\\\int(-\frac{dt}{2\sqrt{t}})=-\frac{1}{2}\int\frac{dt}{\sqrt{t}}=-\frac{1}{2}\cdot2\sqrt{t}=-\sqrt{t}\)\\=[-\sqrt{4-x^2}]_0^{\sqrt{3}}=-\sqrt{4-3}+\sqrt{4-0}=-1+2=1\)
ODPOWIEDZ