znajdź funkcję pierwotną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

znajdź funkcję pierwotną

Post autor: gaskaaa »

znajdź funkcję pierwotną funkcji \(f(x)=cos3x+1\) , której wykres przechodzi przez punkt \(( \frac{ \pi }{2};0)\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\int\ f(x)dx=\int(cos3x+1)dx=\int\ cos3xdx+\int\ dx\\\(3x=t\\3dx=dt\\dx=\frac{1}{3}dt\\\int\ cost\cdot\frac{1}{3}dt=\frac{1}{3}sin\ t=\frac{1}{3}sin3x\)\\\int\ f(x)=\frac{1}{3}sin3x+x+C\\F(x)=\frac{1}{3}sin3x+x+C\\f(\frac{\pi}{2})=0\\\frac{1}{3}sin(\frac{3}{2}\pi)+\frac{\pi}{2}+C=0\\\frac{1}{3}\cdot(-1)+\frac{\pi}{2}+C=0\\C=\frac{1}{3}-\frac{\pi}{2}\\F(x)=\frac{1}{3}sin3x+x+\frac{1}{3}-\frac{\pi}{2}\)
ODPOWIEDZ