Nietrudna całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kordianoski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 kwie 2010, 15:07
Podziękowania: 1 raz

Nietrudna całka

Post autor: kordianoski »

\(\int_{}^{} \frac{x^3 - x^2 + 1}{x^2}\)

rozbijam to na:

\(\int_{}^{} \frac{x^3}{x^2} - \int_{}^{} \frac{x^2}{x^2} + \int_{}^{} \frac{1}{x^2}\)


Wychodzi:
\(\frac{x^2}{2} - \frac{1}{x} + 1 +c\) A wg odpowiedzi zamiast 1 powinno być -x

Gdzie jest błąd?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\int(-1)dx=-x+C\)

\(\int(x-1+\frac{1}{x^2})dx=\frac{1}{2}x^2-x-\frac{1}{x}+C\)
ODPOWIEDZ