Korzystając z twierdzenia o 3 ciągach, oblicz granice:
1) \(\lim_{n\to\infty } 1+2^n-3^n\)
2) \(\lim_{n\to\infty } \frac{2n+ \left(-1 \right)^n }{3n+2}\)
3) \(\lim_{n\to\infty } \frac{2n^2+ \sin n!}{4n^2-3 \cos n!}\)
4) \(\lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{3+\sin n}\)
Twierdzenie o 3 ciągach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
2) \(\frac{2n-1}{3n+2} \ \le \ \frac{2n+ \left(-1 \right)^n }{3n+2} \ \le \ \frac{2n+1}{3n+2}\)
Odp. \(\frac 2 3\)
3) \(\frac{2n^2- 1}{4n^2+3} \ \le \ \frac{2n^2+ \sin n!}{4n^2-3 \cos n!} \ \le \ \frac{2n^2+ 1}{4n^2-3}\)
Odp. \(\frac 1 2\)
4) \(\sqrt[n]{3-1} \ \le \ \sqrt[n]{3+\sin n} \ \le \ \sqrt[n]{3+1}\)
Odp. \(1\)
Odp. \(\frac 2 3\)
3) \(\frac{2n^2- 1}{4n^2+3} \ \le \ \frac{2n^2+ \sin n!}{4n^2-3 \cos n!} \ \le \ \frac{2n^2+ 1}{4n^2-3}\)
Odp. \(\frac 1 2\)
4) \(\sqrt[n]{3-1} \ \le \ \sqrt[n]{3+\sin n} \ \le \ \sqrt[n]{3+1}\)
Odp. \(1\)