Czemu ta granica jest równa 0?

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Czemu ta granica jest równa 0?

Post autor: Lbubsazob »

\(a_n= \frac{n- \sqrt{n^2+2n} }{n+1}\\
\\
\frac{ \left(n- \sqrt{n^2+2n} \right) \left(n+ \sqrt{n^2+2n} \right) }{ \left(n+1 \right) \left( n+ \sqrt{n^2+2n} \right) }= \frac{-2n}{2n \left(n+1 \right) }= \frac{-1}{n+1}\)


Czemu granica jest równa 0 a nie \(\infty\) skoro w mianowniku to sprowadza się do nieskończoności?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\frac 1 { \infty } = 0\)

im większy mianownik tym mniejszy ułamek czyli dąży do 0
ODPOWIEDZ