całka oznaczona

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mariol
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2010, 20:17
Podziękowania: 2 razy

całka oznaczona

Post autor: Mariol »

\(\int_{2}^{0} \frac{e^{2t}}{1+e^t} dt\)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\int_{2}^{0} \frac{e^{2t}}{1+e^t} dt = \begin{vmatrix} x = e^t \\ dx = e^t dt \end{vmatrix} =\int_{2}^{0} \frac{x}{1+x} dx=\int_{2}^{0} \frac{x+1-1}{1+x} dx = x-ln(1+x) = e^t - ln(1+e^t) |_2 ^0\)
ODPOWIEDZ