Granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Granica ciągu

Post autor: Lbubsazob »

\(a_n= \sqrt[n]{2^n+3^{n-1}+2}\)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\sqrt[n]{2^n} \ \le \ \sqrt[n]{2^n+3^{n-1}+2} \ \le \ \sqrt[n]{2^n+2^n+2^n}\)

\(\lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{2^n} = 2
\lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3 \cdot 2^n} = 2\)


stąd

\(\lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{2^n+3^{n-1}+2} = 2\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

Jeszcze mam pytanie: dlaczego \(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{3\cdot 2^n}=2\)?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3\cdot 2^n} = \lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3}\cdot \sqrt[n]{2^n} = 1 \cdot 2\)
ODPOWIEDZ