Mam oto takie zadanko, wydawać by się mogło na pozór proste. Liczę i liczę i trach... nie wiem co dalej. Zadanie polega na policzeniu pochodnej funkcji. Nie wiem jak pomnożyć logarytmy naturalne. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam
Oczywiście mogłem popełnić błędy.
\(((2^x+tgx)(lnx-ctgx))' =(2^x+tgx)'(lnx-ctgx)+(2^x+tgx)(lnx-ctgx)'=
(2^xln2+ \frac{1}{cos^2 x})(lnx-ctgx)+(2^x+tgx)( \frac{1}{x}+ \frac{1}{sin^2 x})=
(2^x........)\) i koniec moich możliwości, proszę o pomoc.
Prosta pochodna funkcji (z logarytmem naturalnym)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 maja 2010, 11:26
- Podziękowania: 1 raz
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 maja 2010, 11:26
- Podziękowania: 1 raz
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 maja 2010, 11:26
- Podziękowania: 1 raz
później i tak będzie potrzeba liczyć pochodne fukcji złozonych i to również nie jest takie przyjemne. Dobrze, skorzystam z twojej rady.
Ale tak na przyszłość proszę o odpowiedź jak mnoży się logarytmy naturalne? poprostu? ln x ln = 2ln niby nic ale w średniej nie miałem logarytmów i teraz mam problem mam nadzieję że obowiązkowa matura z matmy zmieni na przyszłość takie problemy.
Ale tak na przyszłość proszę o odpowiedź jak mnoży się logarytmy naturalne? poprostu? ln x ln = 2ln niby nic ale w średniej nie miałem logarytmów i teraz mam problem mam nadzieję że obowiązkowa matura z matmy zmieni na przyszłość takie problemy.
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
matura maturą, ważne co na niej będą wymagać
co do mnożenia logarytmów to nie ma zmiłuj
\(lnx \cdot ln2 = ln2 \cdot lnx = ln \( x^{ln2} \)\)
nic więcej nie przychodzi mi do głowy
co do pochodnych złożonych, jeśli chcesz to wszystko redukować to wymnożenie na początku dużo ułatwi sprawę więc nie mów że nic to nie zmieni
co do mnożenia logarytmów to nie ma zmiłuj
\(lnx \cdot ln2 = ln2 \cdot lnx = ln \( x^{ln2} \)\)
nic więcej nie przychodzi mi do głowy
co do pochodnych złożonych, jeśli chcesz to wszystko redukować to wymnożenie na początku dużo ułatwi sprawę więc nie mów że nic to nie zmieni