Witam Was serdecznie. Bardzo bym prosiła o pomoc z tym zadaniem. Nie wiem zbytnio jak za nie się zabrać.
Zbadaj przebieg zmienności funkcji:
gdzie : a-7 a b-5
1. Wyznaczyć dziedzinę funkcji i sprawdzić jej parzystość.
2. Obliczyć punkty przecięcia z osiami:
a) punkty przecięcia wykresu funkcji z osią Ox (miejsca zerowe),
b) punkty przecięcia wykresu funkcji z osią Oy.
3. Obliczyć granice funkcji na krańcach przedziałów określoności dziedziny i zbadać ciągłość funkcji.
4. Wyznaczyć asymptoty:
a) pionowe,
b) poziome,
c) ukośne.
5. Określić przedziały monotoniczności funkcji oraz znaleźć ekstrema funkcji .
6. Wyznaczyć przedziały wklęsłości i wypukłości oraz znaleźć punkty przegięcia funkcji.
7. Stworzyć tabelkę zmienności funkcji.
8. Narysować wykres funkcji.
Przebieg zmienności funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dla a=7 i b=5:
\(f(x)=\frac{17x^2-24}{7x^2-149}\)
1.
\(7x^2-149 \neq 0\\x^2 \neq \frac{149}{7}\\D_f=R \setminus \left\{-\sqrt{\frac{149}{7}};\ \sqrt{\frac{149}{7}} \right\}\)
\(f(-x)=\frac{17\cdot(-x)^2-24}{7\cdot(-x)^2-149}=\frac{17x^2-24}{7x^2-149}=f(x)\)
Funkcja jest parzysta.
2.
a)
Miejsca zerowe:
\(f(x)=0 \Leftrightarrow 17x^2-24=0 \Leftrightarrow \ x_1=-\sqrt{\frac{24}{17}}\ \vee \ x_2=\sqrt{\frac{24}{17}}\)
Punkty przecięcia z osią Ox:
\((-\sqrt{\frac{24}{17}};\ 0);\ \ (\sqrt{\frac{24}{17}};\ 0)\)
b)
Punkt przecięcia z osią Oy:
\(f(0)=\frac{17\cdot0^2-24}{7\cdot0^2-149}=\frac{24}{149}\\(0;\ \frac{24}{149})\)
3.
\(\lim_{x\to - \infty } f(x)= \lim_{x\to \infty } f(x)= \lim_{x\to \infty } \frac{17x^2-24}{7x^2-149}= \lim_{x\to \infty } \frac{17-\frac{24}{x^2}}{7-\frac{149}{x^2}}=\frac{17}{7}\)
\(\lim_{x\to -\sqrt{\frac{149}{7}}^-} f(x)= \infty\)
\(\lim_{x\to -\sqrt{\frac{149}{7}}^+} f(x)=- \infty\)
\(\lim_{x\to \sqrt{\frac{149}{7}}^-} =- \infty\)
\(\lim_{x\to \sqrt{\frac{149}{7}}^+} = \infty\)
Dla \(x=-\sqrt{\frac{149}{7}}\) oraz \(x=\sqrt{\frac{149}{7}}\) funkcja ma punkty nieciągłości
4.
a)
Asymptoty pionowe:
\(x=\sqrt{\frac{149}{7}};\ \ x=-\sqrt{\frac{149}{7}}\)
b)
Asymptota pozioma:
\(y=\frac{17}{7}\)
c)
Nie ma asymptot ukośnych.
5.
\(f'(x)=\frac{34x(7x^2-149)-14x(17x^2-24)}{(7x^2-149)^2}=\frac{-4730x}{(7x^2-149)^2}\\D_f'=D_f\)
\(f'(x)=0\ \Leftrightarrow \ x=0\)
\(f'(x)>0 \Leftrightarrow x \in (- \infty ;\ -\sqrt{\frac{149}{7}})\ \cup \ (-\sqrt{\frac{149}{7}};\ 0)\)
\(f'(x)<0\ \Leftrightarrow \ x \in (0; \sqrt{\frac{149}{7}})\ \cup \ (\sqrt{\frac{149}{7}};\ \infty )\)
Funkcja jest rosnąca dla \(x \in (- \infty ;\ -\sqrt{\frac{149}{7}})\) oraz dla \(x \in (-\sqrt{\frac{149}{7}};\ 0)\)
Funkcja jest malejąca dla \(x \in (0;\ \sqrt{\frac{149}{7}})\) oraz dla \(x \in (\sqrt{\frac{149}{7}};\ \infty )\).
Maksimum funkcja przyjmuje dla \(x=0\). Wartość funkcji dla x=0 wynosi \(\frac{24}{149}\)
\(f(x)=\frac{17x^2-24}{7x^2-149}\)
1.
\(7x^2-149 \neq 0\\x^2 \neq \frac{149}{7}\\D_f=R \setminus \left\{-\sqrt{\frac{149}{7}};\ \sqrt{\frac{149}{7}} \right\}\)
\(f(-x)=\frac{17\cdot(-x)^2-24}{7\cdot(-x)^2-149}=\frac{17x^2-24}{7x^2-149}=f(x)\)
Funkcja jest parzysta.
2.
a)
Miejsca zerowe:
\(f(x)=0 \Leftrightarrow 17x^2-24=0 \Leftrightarrow \ x_1=-\sqrt{\frac{24}{17}}\ \vee \ x_2=\sqrt{\frac{24}{17}}\)
Punkty przecięcia z osią Ox:
\((-\sqrt{\frac{24}{17}};\ 0);\ \ (\sqrt{\frac{24}{17}};\ 0)\)
b)
Punkt przecięcia z osią Oy:
\(f(0)=\frac{17\cdot0^2-24}{7\cdot0^2-149}=\frac{24}{149}\\(0;\ \frac{24}{149})\)
3.
\(\lim_{x\to - \infty } f(x)= \lim_{x\to \infty } f(x)= \lim_{x\to \infty } \frac{17x^2-24}{7x^2-149}= \lim_{x\to \infty } \frac{17-\frac{24}{x^2}}{7-\frac{149}{x^2}}=\frac{17}{7}\)
\(\lim_{x\to -\sqrt{\frac{149}{7}}^-} f(x)= \infty\)
\(\lim_{x\to -\sqrt{\frac{149}{7}}^+} f(x)=- \infty\)
\(\lim_{x\to \sqrt{\frac{149}{7}}^-} =- \infty\)
\(\lim_{x\to \sqrt{\frac{149}{7}}^+} = \infty\)
Dla \(x=-\sqrt{\frac{149}{7}}\) oraz \(x=\sqrt{\frac{149}{7}}\) funkcja ma punkty nieciągłości
4.
a)
Asymptoty pionowe:
\(x=\sqrt{\frac{149}{7}};\ \ x=-\sqrt{\frac{149}{7}}\)
b)
Asymptota pozioma:
\(y=\frac{17}{7}\)
c)
Nie ma asymptot ukośnych.
5.
\(f'(x)=\frac{34x(7x^2-149)-14x(17x^2-24)}{(7x^2-149)^2}=\frac{-4730x}{(7x^2-149)^2}\\D_f'=D_f\)
\(f'(x)=0\ \Leftrightarrow \ x=0\)
\(f'(x)>0 \Leftrightarrow x \in (- \infty ;\ -\sqrt{\frac{149}{7}})\ \cup \ (-\sqrt{\frac{149}{7}};\ 0)\)
\(f'(x)<0\ \Leftrightarrow \ x \in (0; \sqrt{\frac{149}{7}})\ \cup \ (\sqrt{\frac{149}{7}};\ \infty )\)
Funkcja jest rosnąca dla \(x \in (- \infty ;\ -\sqrt{\frac{149}{7}})\) oraz dla \(x \in (-\sqrt{\frac{149}{7}};\ 0)\)
Funkcja jest malejąca dla \(x \in (0;\ \sqrt{\frac{149}{7}})\) oraz dla \(x \in (\sqrt{\frac{149}{7}};\ \infty )\).
Maksimum funkcja przyjmuje dla \(x=0\). Wartość funkcji dla x=0 wynosi \(\frac{24}{149}\)
6.
\(f''(x)=\frac{-4730(7x^2-149)^2+4730x\cdot2(7x^2-149)\cdot14x}{(7x^2-149)^4}=\frac{4730(7x^2-149)(21x^2+149)}{(7x^2-149)^4}\\D_f''=D_f\)
Druga pochodna nie ma miejsc zerowych.
\(f''(x)>0 \Leftrightarrow 7x^2>149 \Leftrightarrow x \in (- \infty ;\ -\sqrt{\frac{149}{7}})\ \cup \ (\sqrt{\frac{149}{7}};\ \infty )\)
W tych przedziałach wykres jest wypukły.
\(f''(x)<0 \Leftrightarrow x \in (-\sqrt{\frac{149}{7}};\ \sqrt{\frac{149}{7}})\)
W tym przedziale wykres jest wklęsły.
\(f''(0)<0\), więc dla x=0 funkcja przyjmuje maksimum.
Myślę, że tabelkę zrobisz sama.
\(f''(x)=\frac{-4730(7x^2-149)^2+4730x\cdot2(7x^2-149)\cdot14x}{(7x^2-149)^4}=\frac{4730(7x^2-149)(21x^2+149)}{(7x^2-149)^4}\\D_f''=D_f\)
Druga pochodna nie ma miejsc zerowych.
\(f''(x)>0 \Leftrightarrow 7x^2>149 \Leftrightarrow x \in (- \infty ;\ -\sqrt{\frac{149}{7}})\ \cup \ (\sqrt{\frac{149}{7}};\ \infty )\)
W tych przedziałach wykres jest wypukły.
\(f''(x)<0 \Leftrightarrow x \in (-\sqrt{\frac{149}{7}};\ \sqrt{\frac{149}{7}})\)
W tym przedziale wykres jest wklęsły.
\(f''(0)<0\), więc dla x=0 funkcja przyjmuje maksimum.
Myślę, że tabelkę zrobisz sama.
Żeby zobaczyć, jak dokładnie wygląda wykres, wejdź na stronę http://www.math.edu.pl/narzedzia
Odszukaj dział analiza, funkcje, wykresy, wrzuć wzór i "rysuj wykres"
Odszukaj dział analiza, funkcje, wykresy, wrzuć wzór i "rysuj wykres"