funkcje hiperboliczne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
deska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 maja 2010, 15:47
Podziękowania: 4 razy

funkcje hiperboliczne

Post autor: deska »

oblicz: nie wiem jak się za to zabrać ;/
sinh 5x =8
cosh 5x >5?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(sinh 5x = \frac {e^{5x}-e^{-5x}}{2} = 8
cosh 5x = \frac {e^{5x}+e^{-5x}}{2} > 5\)


podstawić \(t=e^{5x}\) i deltą
deska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 maja 2010, 15:47
Podziękowania: 4 razy

Post autor: deska »

ok, rozumiem a później jak wyznaczę x_1 i x_2 załóżmy to co mam z tym zrobić?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

przykład:

\(t_1 = 8
e^{5x} = 8
ln(e^{5x}) = ln8
5x = ln8
x = \frac {ln8} 5\)


\(ln\) - logarytm naturalny - logarytm o podstawie \(e\)
deska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 maja 2010, 15:47
Podziękowania: 4 razy

Post autor: deska »

i to jest mój wynik x=ln8/5?
W sumie tak, bo f. hiperboliczne nie sąokresowe, dziękuję bardzo.
A mam pytanie czy znajdę jakąś książkę z tego typu zadaniami? Znasz może jakąś?
Dziękuję za pomoc :)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

oczywiście ten wynik jest wynikiem przykładowym ;) ile wyniesie u ciebie \(t_1\) oraz \(t_2\) nie wiem, nie liczyłem ;)

książek nie znam, na googlach może coś będzie, mi do rozwiązania tego zadania wystarczyła wikipedia i sinh :D
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_hiperboliczne
ODPOWIEDZ