reguła de l'Hospitala

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nobody20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 03 maja 2010, 19:51

reguła de l'Hospitala

Post autor: nobody20 »

\(lim = \frac{sin2x}{sin4x}\)

\(lim= \frac{3x}{sin6x}\)

\(lim= \frac{sin2x}{3x}\)

lim wszędzie dąży do zera

dzięki z góry dobrodzieje
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

1) lim(x->0) 2cos2x/4cos4x=0,5
2) lim(x->0) 3/6cos6x=0,5
3) lim(x->0) 2cos2x/3=2/3
ODPOWIEDZ