Bardzo proszę o pomoc z DEFINICJĄ CAUCHY'ego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asior
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 sty 2009, 00:10

Bardzo proszę o pomoc z DEFINICJĄ CAUCHY'ego

Post autor: asior »

Witam,
Bardzo proszę o pomoc z zadankiem które brzmi: Podać definicję granicy niewłaściwej funkcji lim f(x) = a
x-->nieskończ

i pokazać z definicji , że lim 3x/x-1 =3
x--> -nieskończ
Generalnie wiem i rozumiem i umiem udowodnic jaka jest def granicy caucheyego ,ale w pktcie, a tego nie wiem i nie umiem kurcze , bardzo proszę kogoś o pomoc , bo pewnie to jest nie trudne tylko ja nie moge wymyślić
belferkaijuz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15

def.cauchyego

Post autor: belferkaijuz »

limf(x)=a jeżeli dla każdej liczby E większej od 0 istnieje taka liczba A ,że dla każdego x należącego do dziedziny,
x dąży do niesk.
jeżeli x jest większe od A,to wartość bezwzględna[f(x)-a]jest mniejsza od E.
E-czytaj: epsilon
-.może znasz program do pisania tekstów "matematycznych"-podaj jak go zdobyć.
ODPOWIEDZ