1.Obliczyć granicę funkcji.
1.\(\lim_{x\to 3} \frac{(x-3)(-1)^{[x]}}{x^2-9}\)
2.\(\lim_{x\to 1} \frac{|tg(x-1)|}{(x-1)^2}\)
3.\(\lim_{x\to 0}(1-3x)^{ \frac{1}{x} }\)
4.\(\lim_{x\to 0}(1+kx)^{ \frac{n}{x}}\)
Wolę jakieś wskazówki jak to rozwiazac. Z góry dzięki.
granica funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
2. \(\lim_{x\to 1} \frac{|tg(x-1)|}{(x-1)^2}\) = {\(\frac{0}{0}\)} - symbol nieoznaczony
Możemy zatem skorzystać z reguły de la Hospitala:
\(\lim_{x\to 1} \frac{|tg(x-1)|}{(x-1)^2}=\lim_{x\to 1} |\frac{tg(x-1)}{(x-1)^2}|=\lim_{x\to 1} |\frac{(tg(x-1))'}{((x-1)^2)'}|\)
\(\lim_{x\to 1} |\frac{ \frac{1}{cos^2(x-1)}*(x-1)' }{2(x-1)*(x-1)'}|=\lim_{x\to 1} |\frac{1}{2(x-1)cos^2(x-1)}|\)={\(| \frac{1}{0^\pm*1}|\)}={\(\frac{1}{0^+}\)}=\(+ \infty\)
To jest na pewno dobrze. Sprawdziłem na wykresie. Za kilka, kilkanaście godzin zrobię jeszcze te pozostałe.
Możemy zatem skorzystać z reguły de la Hospitala:
\(\lim_{x\to 1} \frac{|tg(x-1)|}{(x-1)^2}=\lim_{x\to 1} |\frac{tg(x-1)}{(x-1)^2}|=\lim_{x\to 1} |\frac{(tg(x-1))'}{((x-1)^2)'}|\)
\(\lim_{x\to 1} |\frac{ \frac{1}{cos^2(x-1)}*(x-1)' }{2(x-1)*(x-1)'}|=\lim_{x\to 1} |\frac{1}{2(x-1)cos^2(x-1)}|\)={\(| \frac{1}{0^\pm*1}|\)}={\(\frac{1}{0^+}\)}=\(+ \infty\)
To jest na pewno dobrze. Sprawdziłem na wykresie. Za kilka, kilkanaście godzin zrobię jeszcze te pozostałe.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Dopiero teraz zauważyłem, że chodzi o wskazówkę, a nie rozwiązania. W takim razie wskazówka do przykładów 3 i 4:
\(\lim_{x\to 0} (1+x)^{\frac{1}{x}}=e\)
Te funkcję są podobnej postaci, wystarczy je przekształcić, granica powinna postaci typu: \(e^a\)
Pozdrawiam.
\(\lim_{x\to 0} (1+x)^{\frac{1}{x}}=e\)
Te funkcję są podobnej postaci, wystarczy je przekształcić, granica powinna postaci typu: \(e^a\)
Pozdrawiam.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv