błąd względny i...

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matoolekm
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 30 gru 2009, 10:45

błąd względny i...

Post autor: matoolekm »

Witam mam 2 problemy z matma, prosze o pomoc
1.Objetosc elipsoidy dana jest wzorem \(V=\frac{4}{3} \pi abc\) gdzie a,b,c są długościami półosi elipsoidy. Z jaką dokładnością możemy wyznaczyć V, gdy \(a=b=1\pm0,05\), a \(c=8,00\pm0,05\). Oblicz błąd względny.

2. Długość wysokości stożka h=30cm, promień podstawy 10cm. O ile zmieni się objętość stożka, jeżeli powiększyć długość wysokości o 3mm i zmniejszyć promień o 1 mm? ( da sie to zadanko jakos z pochodnych zrobić ?Jeśli tak to prosze o pomoc)
ODPOWIEDZ