witam, mam takie zadanko:
Naszkicuj kilka poziomic funkcji:
a)\(f(x,y)=y-2x^4\)
b)\(f(x,y)=x^2+y^2-6x+2y\)
Naszkicuj kilka poziomic funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ustalmy \(a>0\)
a) staramy się narysować
\(y-2x^4=a
y=2x^4+a\)
czyli coś na podobieństwo paraboli
b) \(x^2+y^2-6x+2y=a
(x-3)^2+(y+1)^2=a+10\)
Zatem dla \(a<-10\) będą to zbiory puste
dla \(a=-10\) będzie to punkt \((3,-1)\)
dla \(a>-10\) będą to okręgi o środku w punkcie \((3,-1)\) i promieniu \(\sqrt{a+10}\)
a) staramy się narysować
\(y-2x^4=a
y=2x^4+a\)
czyli coś na podobieństwo paraboli
b) \(x^2+y^2-6x+2y=a
(x-3)^2+(y+1)^2=a+10\)
Zatem dla \(a<-10\) będą to zbiory puste
dla \(a=-10\) będzie to punkt \((3,-1)\)
dla \(a>-10\) będą to okręgi o środku w punkcie \((3,-1)\) i promieniu \(\sqrt{a+10}\)