Pochodna cząsteczkowa funkcji.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tanev
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 01 sty 2010, 19:23
Podziękowania: 3 razy

Pochodna cząsteczkowa funkcji.

Post autor: tanev »

Hej, mam problem z tym zadaniem czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi jak zrobić to zadanie? (krok po kroku)
Oblicz pochodną cząsteczkową funkcji.
\(f(x)=x^y
(x>0)\)
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: anex12345 »

pochodna czastkowa po zmiennej x jest równa (wtedy x traktujesz jako zmienną a y jako stałą)
\(\frac{ \partial f}{ \partial x}=y \cdot x^{y-1}\)
a po y (to x jest stała a y jest zmienna) czyli masz
\(\frac{ \partial f}{ \partial y}=x^y \cdot lny\)
mam nadzieje ze chodziło ci o pochodne czastkowe pierwszego rzędu
w razie pytan to pisz
tanev
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 01 sty 2010, 19:23
Podziękowania: 3 razy

Post autor: tanev »

anex12345 pisze: \(\frac{ \partial f}{ \partial y}=x^y \cdot lny\)
domyślam się że użyłeś wzoru \((a^x)'=a^xlnx\), z tego wynika że powinno wyjść tak: \(\frac{ \partial f}{ \partial y}=x^y \cdot lnx\) - albo to ja źle rozumiem? : P
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: anex12345 »

dobrze rozumiesz pomyliłam sie
ODPOWIEDZ