Równanie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
elden25
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 sty 2023, 14:41
Płeć:

Równanie

Post autor: elden25 »

Potrzebuję pomocy w odwróceniu tej formuły

\(G=0,001118\cdot R\cdot RPM^2\)

Jeśli znam wartość \(G\) i \(RPM\), jaki jest wzór na obliczenie \(R\).

Z góry dzięki, Jezu, zapomniałem dużo z podstawowej algebry 😂
Ostatnio zmieniony 29 sty 2023, 14:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]. Więcej szacunku!!!
iwanka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 24 gru 2022, 12:27
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękowania: 16 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Równanie

Post autor: iwanka »

Poprzez dzielenie obustronne pozbywasz się niechcianych składników.
\( G = 0,001118*R*RPM^2 | : RPM^2* 0,001118\)
\( \frac{G}{RPM^2*0,001118} = R \)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ