Rozwiąż równanie zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Adamp
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 06 paź 2022, 16:08
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie zespolone

Post autor: Adamp »

Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu dwóch równań zespolonych.
\(
a)z^2=\kre{z}\)

\(
b)\frac{1+z^2}{1-z^2}=i
\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Rozwiąż równanie zespolone

Post autor: Jerry »

Adamp pisze: 21 sty 2023, 13:56 \( a)z^2=\kre{z}\)
Niech
\(z=a+bi\wedge a,b\in\rr\)
Wtedy
\(a^2-b^2+2abi=a-bi\iff\begin{cases}a^2-b^2=a\\2ab=-b\end{cases}\\
\begin{cases}a=1\vee a=0\\b=0\end{cases}\vee\begin{cases}b=-{\sqrt3\over2}\vee b={\sqrt3\over2}\\a=-{1\over2}\end{cases}\)
Skąd odpowiedź

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Rozwiąż równanie zespolone

Post autor: Jerry »

Adamp pisze: 21 sty 2023, 13:56 b)\(\frac{1+z^2}{1-z^2}=i\)
Niech
\(z=a+bi\wedge a,b\in\rr\wedge z^2\ne1\)
Wtedy
\(1+a^2-b^2+2abi=2ab+(1-a^2+b^2)i\iff \begin{cases}1+a^2-b^2=2ab\\2ab=1-a^2+b^2\end{cases}\\
a=b=\pm{\sqrt2\over2}\)
Skąd odpowiedź

Pozdrawiam
Adamp
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 06 paź 2022, 16:08
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie zespolone

Post autor: Adamp »

Dziękuje za pomoc.
ODPOWIEDZ