Baza przestrzeni liniowej i równanie zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Megu
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 06 sty 2023, 19:07
Podziękowania: 1 raz

Baza przestrzeni liniowej i równanie zespolone

Post autor: Megu »

Dobry Wieczór problem tkwi, że nie do końca wiem co robię :(
otóż zadanie brzmi "Wyznaczyć bazę przestrzeni S wszystkich rozwiązań układu równań."
\(\begin{cases}
x_1+2x_2+7x_3-9x_4+31x_5=0\\
2x_1+4x_2+7x_3-11x_4+34x_5=0\\
3x_1+6x_2+5x_3-11x_4+29x_5=0\\
\end{cases}\)

Wiem, że trzeba tutaj użyć algorytmu eliminacji Gaussa, i nawet to policzyłem.Ale nie wiem co jest, lub nie jest bazą w przypadku tych trzech wektorów. to po prostu jest baza?
\(
x_1,x_2,x_3 \in R
\)

\(
\begin{cases}\begin{bmatrix}
-1\\
1\\
0\\
0\\
0\\
\end{bmatrix}
\begin{bmatrix}
5\\
0\\
1\\
1\\
0\\

\end{bmatrix}
\begin{bmatrix}
8\\
0\\
0\\
5\\
1\\
\end{bmatrix}
\end{cases}
\)

to jest już po prostu baza? czy dalej muszę jeszcze wykonać jakieś przekształcenia skoro rozwiązałem ten układ?
2. Za nic nie wiem jak się w ogóle za to zabrać próbowałem rozwiązywać to już z 3 razy i zawsze wyniki wychodziły mega dziwne
Wyznaczyć i zaznaczyć na płaszczyźnie zbiór liczb zespolonych Z spełniających warunek
\(
z^2+Im(z^2)\le1
\)
Megu
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 06 sty 2023, 19:07
Podziękowania: 1 raz

Re: Baza przestrzeni liniowej i równanie zespolone

Post autor: Megu »

\(x_1,x_2,x_5 \in R\) <- pomyłka w przepisywaniu nie ten parametr wpisałem w texie przepraszam piszę w odpowiedzi bo nie mogłem znaleźć opcji edycji.
ODPOWIEDZ