Wsparcie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wsparcie
Rodzaj bakterii podwaja się co (t) godzin, a my rozpoczniemy hodowlę z 10 bakteriami. a) Podaj funkcję wyrażającą ilość bakterii B, która będzie po t godzinach. b) Ile godzin zajmie wyprodukowanie 1 miliona bakterii? Zaokrąglij do najbliższej dziesiątej części godziny.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wsparcie
W tym zadaniu jest problemem jest przypisanie tej samej litery t różnym elementom, chyba że stałą czasową ma być: (t) , a wtedy odpowiedzią na pkt a) będzie:
\(B(t)=10 \cdot 2^{ \frac{t}{(t)} }\)
Podpunktu b) nie można rozwiązać bez znajomości stałej (t) .
\(B(t)=10 \cdot 2^{ \frac{t}{(t)} }\)
Podpunktu b) nie można rozwiązać bez znajomości stałej (t) .