transformacja liniowa

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
etonsrawi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 gru 2022, 13:48
Płeć:

transformacja liniowa

Post autor: etonsrawi »

jak udowodnić, że jest to transformacja liniowa lub że tak nie jest?

\(T(x_1,x_2,x_3) = (x_2,x_3)\)

również, gdzie mogę dowiedzieć się więcej na ten temat?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2022, 20:24 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: transformacja liniowa

Post autor: grdv10 »

\[\begin{multline*}T\bigl((x_1,x_2,x_3)+(y_1,y_2,y_3)\bigr)=T(x_1+y_1,x_2+y_2,x_3+y_3)=\\=(x_2+y_2,x_3+y_3)=(x_2,x_3)+(y_2,y_3)=T(x_1,x_2,x_3)+T(y_1,y_2,y_3)\end{multline*}\]\[T\bigl(\alpha(x_1,x_2,x_3)\bigr)=T(\alpha x_1,\alpha x_2,\alpha x_3)=(\alpha x_2,\alpha x_3)=\alpha(x_2,x_3)=\alpha T(x_1,x_2,x_3)\]Własności odwzorowań liniowych poznasz w każdym podręczniku algebry liniowej (linear algebra), możesz także poznać je ode mnie - zapraszam.
ODPOWIEDZ