Pomoc przy faktoringu dla wartości własnych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nishgabas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 gru 2022, 14:38
Płeć:

Pomoc przy faktoringu dla wartości własnych

Post autor: nishgabas »

Myślę, że moim problemem jest moja zardzewiała algebra, ale próbuję wymyślić, jak uzyskać wektory własne i wartości własne bez użycia Pythona. Mam następującą macierz A = [1,2][4,5]

z macierzy A mam 1 - lambda, 2 i 4, 5 - lambda, co równa się (1 - lambda)(4 - lambda) - 2*4 = 0

Nie wiem, jak rozłożyć lambda na czynniki?

(1*4) + (1*lambda) + (-lambda*4) + (-lambda*-lambda) - 8 = 0

Jak uzyskać wartości a, b i c dla równania kwadratowego?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Pomoc przy faktoringu dla wartości własnych

Post autor: grdv10 »

Proponuję, aby data scientist spojrzał tutaj: https://www.wikiwand.com/pl/R%C3%B3wnanie_kwadratowe
ODPOWIEDZ