Wyznacz współrzędne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznacz współrzędne
Wyznaczyć współrzędne rzutu punktu (3,3,3) na płaszczyzne - x+y-3z+4=0 oraz obliczyć odległość tego punktu od tej płaszczyzny
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz współrzędne
Prosta prostopadła do płaszczyzny przechodząca przez punkt (3,3,3) ma równanie parametryczne
\[x=3-t,\ y=3+t,\ z=3-3t.\]Po wstawieniu do równania płaszczyzny wyliczamy \(t\) i mamy szukany rzut. Jeśli już go masz, to możesz obliczyć odległość punktu od jego rzutu. Albo skorzystać z gotowego wzoru obecnego w tablicach maturalnych.
\[x=3-t,\ y=3+t,\ z=3-3t.\]Po wstawieniu do równania płaszczyzny wyliczamy \(t\) i mamy szukany rzut. Jeśli już go masz, to możesz obliczyć odległość punktu od jego rzutu. Albo skorzystać z gotowego wzoru obecnego w tablicach maturalnych.