Równanie płaszczyzny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Równanie płaszczyzny
Prosta przechodząca przez punkty \(A(2,1,3)\) i \(B(1,2,0)\) jest prostopadła do płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(C(1,3,2)\). Wyznaczyc równanie normalne oraz równanie ogólne tej płaszczyzny.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2022, 11:00 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Równanie płaszczyzny
Zatem \(\vec{AB}=[-1,1,-3]\) można traktować jako wektor normalny do szukanej płaszczyzny, czyli
\(\pi:-1\cdot(x-1)+1\cdot(y-3)-3\cdot(z-2)=0\)
i przekształcaj, jak chcą...
Pozdrawiam
\(\pi:-1\cdot(x-1)+1\cdot(y-3)-3\cdot(z-2)=0\)
i przekształcaj, jak chcą...
Pozdrawiam