postac trygonometryczna

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 90 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

postac trygonometryczna

Post autor: Filip25 »

Korzystając z postaci trygonometrycznej liczb zespolonych oraz wzoru dr Moivre'a obliczyć:
i).\((cos \frac{ \pi }{4}-isin\frac{ \pi }{4} )^{10}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: postac trygonometryczna

Post autor: kerajs »

\((cos \frac{ \pi }{4}-isin\frac{ \pi }{4} )^{10}=
(cos \frac{ -\pi }{4}+isin\frac{ -\pi }{4} )^{10}=\\ =
cos \frac{ -10\pi }{4}+isin\frac{ -10\pi }{4}=cos \frac{ 3\pi }{2}+isin\frac{3 \pi }{2}
\)
ODPOWIEDZ